top of page

7 храни и напитки, които да опитаме в Лапландия


Лапландия е домът на Дядо Коледа. Земя на легенди, мистични, чудати същества, приказни бели гори, а в небето освен летящи елени, често може да бъде видяно едно от чудесата на природата - Северното Сияние "Аурора".


Има много неща в Лапландия, които заслужават специално внимание, но аз днес ще ви разкажа за 7-те храни и напитки, които трябва да бъдат опитани в Лапландия. В днешното забързано ежедневие, в космополитните градове, в които живеем, храната се е превърнала просто в необходимост, за да съществуваме. Отдавна сме забравили да усещаме насладата от храната, а в много от случаите сме забравили истинския вкус на продуктите, тъй като голяма част от храната която се продава в големите хранителни вериги е ГМО или е пълна с консерванти.


Животът в Лапландия е различен - още от пръв поглед можете да забележите, че в тази страна всички усилия са насочени към здравословния начин на живот. Може би този стремеж и натрапчива цел за здравословен начин на живот, заложени в ежедневието на всеки лапландец, са естествена реакция за самозащита и оцеляване в иначе така суровите метеорологични и природни условия. Фактът, че половин година е почти целодневен мрак, твърде ниските минусови температури и липсата на слънце, според мен са основните причини, които са накарали местното население да търси спасение в здравословната храна.


Ето го и списъкът със 7-те храни и напитки, които трябва задължително да опитате в Лапландия независимо дали посещавате тази страна през лятото или през зимата:


Пушена сьомга

Ако си мислите, че някога сте яли вкусна сьомга, независимо от колко скъп магазин е била купена, то най-вероятно се лъжете, освен ако не сте я яли в Лапландия. Вкусът е уникален, а не е необходимо да я купувате от някой скъп ресторант. Достатъчно е да отидете до топлата витрина на някой голям супермаркет, където ще си купите едно парче сьомга (достатъчно, за да се нахранят двама души) за около пет евро.


Еленско месо

В Лапландия еленското месо е напълно обичайна храна и едно от най-използваните в ежедневието за готвене, както са телешкото и свинското в Европа. В ресторантите можете да опитате невероятно вкусни готвени ястия с късчета еленско месо, картофено пюре и сладко от червени боровинки. По-евтиния вариант за проба на еленско е да си купите луканка или пастърма от някой супермаркет.


Сладко от жълта боровинка

За десерт задължително трябва да опитате сладкото от жълта боровинка, която е широко разпространена в Лапландия и почти непозната за останалата част от Европа. Можете да опитате сладкото по традиционния начин с палачинка или в някой ресторант да си поръчате традиционния за Лапландия десерт “leipäjuusto”. Този десерт представлява вид меко сирене, пържено след първоначална подготовка. Сервира се със сладко от жълти боровинки. Някои го наричат “скърцащо сирене” поради звука, който издава при дъвчене.


Чай от жълта боровинка

Както вече разбрахте, жълтата боровинка, която на финландски е казва “tyrni”, е широко разпространена и използвана в Лапландия. Затова със сигурност трябва да опитате чая от нея, който е изключително ароматен и вкусен. Освен в хранителната индустрия, жълтата боровинка е много разпространена и в козметичната индустрия и традиционната медицина. За дамите - имайте предвид, че в Лапландия можете да намерите кремове за лице и тяло с жълта боровинка във всеки магазин.


Чай от борови иглички

Говорейки за чай, другото,което трябва да опитате е чай от борови иглички. Той е изключително ароматен и действа разсънващо и енергизиращо, затова можете да го пиете сутрин, вместо кафе.


Прясно изцеден сок от портокал и джинджифил

Заради ниските минусови температури и сковаващия студ, джинджифилът е много разпространен и използван в Лапландия. Със загряващото си действие тази напитка, която можете да купите от супермаркет (на място има машина за изстискване на портокали, така че няма никакво съмнение в натуралността на сока), е прекрасно естествено лекарство за студеното време и леден вятър.


Бонбони от джинджифил

В най-различни разновидности - дъвчащи или смучещи - бонбоните от джинджифил могат да бъдат намерени във всеки магазин и са прекрасен вариант, за да предпазите гърлото си от суровото време и режещия въздух.


37 views0 comments
bottom of page